Komentari

opcije.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • Bundy

    OM, hvala na spominjanju moga bloga. Moj blog me vuče da pozornije pratim tržišta i analitičare i blogere koji bolje razumiju tržišta. Usprkos velikim ograničenjima kako vremenskim tako i tehničkim (jer radim i imam ograničenja na poslu, tipa da npr. ne mogu uopće pratiti YouTube a i CNBC video rijetko upali pa nadoknađujem doma), mogu slobodno reći da mi je iskustvo trejdanja vrlo korisno i da me drži informiranim, što je bitno i za dugoročniji portfelj.
    Iako mi trejdanje čini mali dio portfelja, ipak dodaje neku lukavost i za dugoročnije investicije, pa i one u Hrvatskoj.
    Češće trgujem na indexe nego na pojedinačne dionice (sve su to opcije na indexe i dionice), naprosto jer mislim da još nemam dosta iskustva a i likvidnost na npr. qqqq opcijama je nevjerovatna i uvijek se može izaći iz trejda po "fer" cijeni.
    Što se tiče ostaloga, prisiljen sam razmišljati kuda će tržište i pratiti indikatore srednjeročnog tipa, jer za trejdera na većem iznosu još nisam (a možda nikada neću ni biti).
    No, kao što sam već rekao, trejdersko iskustvo je svakako dobrodošlo.
    Ovo što pišeš za Pingvina se donekle tiče i mene. I ja sam taj koji upada u tu klopku.
    Ali sada sam već puno više svjestan da je to MOGUĆE, i da ako sam u krivu, ranije režem gubitke. Neke greške od prije nekoliko mjeseci ponavljam, ali sada sa manjim gubicima.
    I ja sam poprilično bearish za market kao i Pingvin, a i bio sam kod one prve korekcije krajem 2 i početkom 3 mjeseca.
    No, bitno je da je čovjek svjestan da sve to nema veze za opcije koje kratko žive i moraju proraditi u svojem vremenu života. Što meni vrijedi ako će korekcija za mjesec dana (recimo da se desi taj drugi "leg down" jer npr. kriza likvidnosti se nastavi) ako moje opcije ekspiriraju za 20 dana, a veliki short squeeze potaknut programskim trejdingom velikih riba smanji vrijednost mojih opcija na indexe na npr 20% njihove vrijednosti od mog ulaza?

    avatar

    12.09.2007. (09:45)    -   -   -   -  

  • Bundy

    Pitanje za ovaj tvoj zadnji unos: ne štitiš callove na DNDN i druge u tekstu sa putevima na iste dionice? Ili si izabrao puteve na indexe umjesto toga?
    Zanimljiv mi je članak Schaeffera, koji se radije štiti callovima na VIX, kaže da im je vremenska osjetljivost puno manja, a i osjetljivost na rally isto tako - manje će izgubiti na vrijednosti od puteva na indexe i lakše se oporaviti. Što ti misliš o callovima na VIX kao zaštiti?
    Zanimljivo da su na istom strike-u skuplji za Oct nego na Nov !
    Hmmm, zanimljivo! Ne poznajem dovoljno opcije na VIX, ali zar to ne bi trebalo značiti da se u Novembru očekuje veliki pomak prema dolje? Ili kraj korekcije sa velikim spikeom na VIX-u?!!
    Znam, dosta je to daleko od sada, ali kako bi drugačije čovjek to protumačio?

    avatar

    12.09.2007. (09:53)    -   -   -   -  

  • Bundy

    Ne mogu više ispraviti, da samo ako je do pola sata stari unos, ali trebalo je pisati za Novemer VIX callove: veliki pomak indexa prema dolje i spike VIX-a (prema gore). Nekada mi rečenice nisu do kraja jasne :)

    avatar

    12.09.2007. (11:35)    -   -   -   -  

  • jaanko

    Čitam HK već par tjedana, ne stignem puno, ali progutao sam dosad frtalj bloga.
    Blog je super i ti si super. I kao čovjek i kao savjetnik. Rijetko viđeno.
    Da te samo ne hvalim imam pitanje i molbu.
    Pitanje: zanima me dali si pisao (pa ja nisam još našao) osnovne upute o papertrejdu (to je isto kao i virtual trade?). Naime, počeo sam shvaćati osnovne pojmove, ali najbolje učim kad usput i isprobavam. Isprobavao sam malo: Investopedia simulator i Optionsxpress vtrade. Čitam CNBC web (dosad sam izbjegavao satelitsku, ali ću i to morati). Što je od toga najvažnije, ima li još korisnih webova, na što posebno obratiti pažnju na početku, što je najlakše za početnika? Koji su ono, baš prvi praktični, probni koraci?
    Molba: Poznanik, koji navodno super zarađuje na opcijama, tvrdi da ima neki sistem konvertiranih bilanci, sa kojima radi dnevnu fundamentalnu analizu, predviđa kretanja stockova, inflacije i sl. Pošto ja u to baš ne vjerujem, zamolio bi te kao stručnjaka, da pogledaš o čemu se radi, pa ako stvarno ima nešto korisno da to podijelimo sa ljudima ovdje. Ja imam sve materijale, ali su dosta veliki pa bi te zamolio da me emailaš (sa nekog rezervnog emaila, naravno) kako bi to dogovorili. Moj email je proba64MAKNI@yahoo.com. Pozdrav

    avatar

    13.09.2007. (19:27)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Na sva pitanja i komentare odgovaram u unosu iznad. THX na pracenju!

    avatar

    14.09.2007. (08:12)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...